Strömma lagliga tjänster
Nyhet: Publicerad 23 augusti 2024
Under sommaren har flera stora idrottsevenemang ägt rum och lockat enorma Tv-publiker. Många sportfantaster har kanske frestats att titta på dessa evenemang via obehöriga kanaler. Men olaglig strömning eller streaming hotar inte bara den ekonomiska stabiliteten i sportbranschen, utan innebär också risker för konsumenterna.
Olaglig streaming är inte bara ett brott som kan leda till höga böter i vissa länder, det berövar också idrottare och idrottsorganisationer viktiga intäkter från sändningsrättigheter. För att bekämpa problemen med olaglig streaming har Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO) lanserat en kampanj “Spela rättvist”, som syftar till att öka medvetenheten om konsekvenserna av att köpa förfalskade sportartiklar och att olagligt streama sportevenemang. Den uppmanar sportfantaster att endast köpa auktoriserade varor och titta på sport via officiella kanaler.
Risker med olaglig streaming för konsumenter
Att streama olagligt för att få tillgång till favoritfilmer och sportevenemang medför risker. Konsumenter utsätter sig för farlig skadlig programvara, nätfiskeattacker, stöld av personuppgifter och påträngande reklam genom att nyttja olagliga streamingtjänster. Många är omedvetna om dessa faror och inser inte att de kan bidra till att finansiera kriminell verksamhet genom att använda olagliga streamingtjänster. Därför är det avgörande att öka medvetenheten om dessa negativa konsekvenser och att lyfta fram säkra, lagliga alternativ.
Mer troligt att unga strömmar olagligt
EUIPOS undersökning om uppfattningen av immateriella rättigheter visar att 12 procent av EU-medborgarna har tillgång till eller streamar sportinnehåll från olagliga källor på nätet. Denna andel ökar till 27 procent bland ungdomar i åldern 15–24 år. Bland bulgariska ungdomar deltar 47 procent i sådana aktiviteter, följt av Spanien och Grekland med 42 procent, Slovenien med 39 procent och Irland med 34 procent. EUIPO:s undersökning av uppfattningen om immateriella rättigheter Enligt EUIPO: s undersökning om upphovsrättsintrång på nätet är streaming den vanligaste metoden för att få tillgång till olagligt Tv-innehåll. 58 procent av piratkopieringen i EU sker via direktuppspelning och 32 procent via nedladdning. EUIPO:s studie om intrång i upphovsrätten på nätet
Lagliga alternativ på agorateka
Många olagliga alternativ efterliknar officiella kanaler och verkar legitima. För att hjälpa konsumenter navigera i utbudet har EUIPO lanserat agorateka, en plattform som erbjuder tillgång till lagliga och pålitliga streamingalternativ. Denna EU-omfattande portal hjälper användare att hitta godkända källor för digitalt innehåll.
Några av agoratekas främsta funktioner är:
Omfattande databas: Agorateka erbjuder ett brett utbud av lagliga källor för sportinnehåll, vilket gör det enkelt för konsumenter att hitta och välja legitima streamingalternativ.
Användarvänligt gränssnitt: Plattformens intuitiva design gör det enkelt att navigera och snabbt hitta det innehåll man söker.
Främjar laglig konsumtion: Genom att tillhandahålla en centraliserad resurs för lagligt digitalt innehåll bidrar agorateka till att minska efterfrågan på olagliga strömmar och stöder sportindustrins ekonomiska hälsa. Agorateka fokuserar inte bara på sportevenemang utan listar även lagliga källor för musik, filmer, tv-serier, e-böcker och videospel. Med denna plattform kan konsumenter vara säkra på att de dirigeras till officiella webbplatser. Om de av misstag hamnar på en olaglig plattform som stängts ner av myndigheterna, omdirigeras de till agorateka, där de kan välja att använda en laglig källa istället.
Vill du veta mer?
Läs mer om effekterna av olaglig streaming av sport på EUIPO:s webbplats (på engelska) Hitta lagliga streamingalternativ i agoratekas webbportal